Jaarthema: Hoopvol Leven

Jaarthema ‘Hoopvol leven’
Om samen met elkaar te werken aan het handen en voeten geven van de VVV van verdiepen, verbinden en vernieuwen gaan we in Kerk op Zuilen een jaarthema gebruiken. Voor het seizoen 2020-2021 is gekozen voor ‘Hoopvol leven’.

Juist als zoveel niet doorgaat en het moeilijk is om vol te houden kiezen we bewust voor hoop. Op allerlei manieren willen we het komende seizoen daar met elkaar over nadenken en mee bezig gaan. Daarmee hopen we de hoop samen vast te houden en te delen met een ieder die het maar nodig heeft. Om het jaarthema een gezicht te geven heeft Margreet Hoekstra een prachtig logo ontworpen.

De kleuren
In het logo zien we de kleur groen. Groen is de kleur van nieuw leven en de kleur van de begroeide aarde. Blauw is de kleur van water en van de hemel. Daar waar hemel (blauw) en aarde (groen) elkaar raken ontstaat hoop!

Het anker
Het anker is al heel lang een symbool van hoop en verdieping. Over de oorsprong van dit symbool zijn twee verhalen bekend.

Het eerste verhaal is terug te voeren op de vroegere visserij en scheepvaart. Een anker uitgegooid in de diepte was de enige hoop op redding voor een schip dat tijdens een storm in nood verkeerde.

Het tweede verhaal gaat over het christelijk geloof, waar hoop al eeuwenlang door het anker wordt gesymboliseerd. In de bijbel wordt ook gesproken over hoop in combinatie met geloof en liefde (I Kor. 13). Dat zie je bijvoorbeeld terug in hangertjes met een anker (hoop), kruis (geloof) en hart (liefde).

De spiraal
Het anker rust in het logo op een spiraal, symbool voor hoop en vernieuwing. De spiraal drukt het cyclische karakter uit van alles. Het menselijk bestaan, de seizoenen, alles is cyclisch. Maar niet zoals bij een cirkel waarbij je telkens op hetzelfde punt uitkomt. In een spiraal ga je ook rond maar je komt steeds terug op een ander niveau, op een andere plek.

Het wordt ieder jaar herfst, maar iedere herfst zijn wij anders dan de vorige. Net zoals een boom ieder jaar er een ring bij krijgt. Zo zoekt de mens zijn weg als in een spiraal.

Het labyrint dat in sommige kerken op de vloer te vinden is, symboliseert deze spiraal. Het is de weg van de ziel naar binnen en weer naar buiten. Sinds de oudheid oefent men al in het lopen van een labyrint of doolhof. Doel was om een belangrijke plaats in het midden te bereiken en van daaruit weer naar buiten te komen, vernieuwd en hoopvol omdat je weet dat er altijd een (uit)weg is.

Twee blaadjes van de Ginkgo boom
Aan het anker hangen twee met elkaar verbonden blaadjes van de Ginkgo boom (Japanse notenboom). Dat is een teken van hoop en verbinding. De Ginkgo zou je een levend fossiel kunnen noemen. De fossiele bladresten van miljoenen jaren geleden zijn gelijk aan de Ginkgo van nu.

Deze boom staat daarom symbool voor eeuwig durende hoop, ook omdat de Ginkgo heel sterk is, wel 2000 jaar oud kan worden en vrijwel onverwoestbaar is.

Sinds 6 augustus 1945 bestaat daar ook geen twijfel meer over. Op die dag gooide Amerika een atoombom op het Japanse Hiroshima. Op een kilometer van de bominslag stond een tempel met een Ginkgo ernaast. De tempel werd vernietigd, de boom raakte beschadigd maar begon vervolgens toch weer te bloeien. Bij de boom hangt nu een gedenkplaat: „No more Hiroshima‟. Dit maakt de prachtige blaadjes van de taaie Ginkgo tot een mooi symbool van de hoop.

Dat het ondanks alles toch een mooi seizoen mag worden vol van hoop.

We wensen dat jou als lezer van deze tekst ook van harte toe!

2020-10-07T08:04:41+00:00