Column Op de waterkant

Kamelen gezocht

In mijn vorige standplaats Maarssen scheef ik af en toe een column in het kerkblad onder de titel ‘van de waterkant’. Een stukje tekst over wat me bezighoudt, wat ik tegenkom in het werk of wat me mooi lijkt om te delen.
De titel ‘van de waterkant’ had ik gekozen omdat we aan het Amsterdam-Rijnkanaal wonen. Nu mijn nieuwe standplaats Kerk ‘op’ Zuilen is en ik nog steeds op het water kijk, vind ik de titel ‘op’ de waterkant wel toepasselijk. Vertrouwd en toch nieuw.

Ik ben nu een maand aan het werk in de gemeente. Het is vanwege alle coronabeperkingen een vreemd begin. Een aantal mensen heb ik ontmoet en een paar vergaderingen en bijeenkomsten bijgewoond. Maar de gemeente als groep heb ik nog niet gezien. Pas op 20 september, in de verbintenis- en intrededienst, zal ik voor het eerst een deel van de gemeente voor mij zien. Daar kijk ik echt naar uit!

Voor de allereerste keer na zes maanden kan de gemeente ‘in het echt’ samen vieren. Tegelijk zijn we dan nog steeds niet compleet. Niet iedereen durft of kan daarbij zijn. Een kleine troost is dat de dienst wel via het internet te volgen is en we op die manier ook met elkaar zijn verbonden.
We moeten nog even wachten voordat… Het weer als vroeger wordt? Of komt die tijd niet meer terug? Niemand die het zeker weet. Hoe houd je het dan vol? Hoe kijk je hoopvol vooruit?

Ooit kreeg ik een kaartje van iemand met de tekst: ‘Humor en geduld zijn de kamelen waarmee je door alle woestijnen kunt gaan’.
Daar zit een kern van waarheid in. Wie geduldig leert zijn kan het lang uithouden. Daarnaast helpt het als je dwars door tranen, pijn en gemis heen, toch af en toe kunt lachen. Dat lucht op en ontspant.

Ook in de bijbel zit humor als je er oog en geduld voor hebt om het te zien. Er zijn tal van dwaze, grappige en herkenbare reacties van mensen en zelfs sprekende ezels (Numeri 22) in terug te vinden.

Ik wens dat een ieder die dit leest, de kamelen humor en geduld mag vinden waarmee je verder kunt door de woestijnen van deze tijd. En in plaats van kamelen kan een fiets, benenwagen of scootmobiel ook heel goed.

ds. Jochem Stuiver 3-9-2020
jochemstuiver@kerkopzuilen.nl

2020-09-03T19:26:50+00:00