Column: Er zit een V in de lucht en in de maand

Helaas moet ik u melden dat de cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ wederom niet doorgaat. Aan deze grap van Herman Finkers moet ik vaak denken deze tijd. Voor het woord cursus kun je 1001 andere dingen invullen. De trouwerij, verjaardagsfeest, fysieke kerkdienst, familieweekend, jubileumuitstapje, etentje, vriendinnenborrel, sportwedstrijd, het gaat allemaal wederom niet door.

Daarover kan Herman Finkers vanuit zijn eigen leven meepraten. Hij heeft heel wat tegenslag meegemaakt waaronder een ernstige ziekte. En toch weet hij de humor vast te houden.

In een interview zegt hij: “Overal kun je wel wat humor inbrengen. Ik weet nog dat ik mijn eerste belastingformulier ondertekende met ‘Aldus naar waarheid ingevuld, Herman Finkers, grappenmaker’”. En over zijn werk: “Het mooie van cabaret is dat je van je handicap je beroep kunt maken! Je hoeft niet iets heel goed te kunnen als je het maar op een bepaalde manier brengt. Ik ben een matige pianist, een matige zanger, mijn dictie is heel matig, maar daar kun je op een of andere manier wel iets origineels mee doen. Dat originele, daar gaat het om. Ik wil niet winnen, ik wil samen hoger klimmen. Ook als het tegenzit. Dat geeft hoop op verandering ten goede”.

Op tal van manieren proberen we privé en ook als Kerk op Zuilen origineel en creatief met de tegenslagen van deze tijd om te gaan. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer maar we geven niet op. Niet voor niets is ons jaarthema ‘Hoopvol leven’, hopen op en werken aan een verandering ten goede.

Als je het nieuws van de afgelopen week hebt gevolgd, zijn er dan al tekenen te zien dat er een verandering op handen is? Er zit in ieder geval een V van vaccin en een V van nieuw verkozen president in Amerika in de lucht van deze maand November. Zou dat veranderingen gaan inluiden waar we allemaal zo naar verlangen?

We zijn er nog lang niet, misschien pas in het voorjaar, of zomer van 2021. Tot die tijd zal er nog heel wat niet doorgaan en komt het aan op de V van volharden om de hoop vast te houden.

Daar kan de apostel Paulus met alle tegenslagen in zijn eigen leven (waaronder schipbreuk en gevangenschap) uit ervaring over meepraten. Hij schrijft in Romeinen 5:4-5 “Volharding leidt tot betrouwbaarheid, en betrouwbaarheid tot hoop. Deze hoop zal niet worden beschaamd, omdat Gods liefde in ons hart is uitgegoten door de heilige Geest, die ons gegeven is”.

Volharden kun je niet alleen, daar heb je betrouwbare en liefdevolle anderen bij nodig. Anderen die in de Geest van Gods liefde trouw zijn in het omzien naar wie het moeilijk heeft. Je hebt iets groters en anders dan jezelf nodig om boven jezelf uit te kunnen stijgen. Misschien kan dat de humor van een ander zijn of een kaartje of blijk van aandacht, een gebed, of een ervaring van iets hemels bij een wandeling in de natuur.

Dat laatste al dan niet met behulp van een verrekijker waar Herman Finkers over zei: “Deze verrekijker vergroot wel 8 maal, maar toen ik er voor de 9e keer doorheen keek, deed hij het ook nog gewoon!”. Er is hoop!

jochemstuiver@kerkopzuilen.nl

2020-11-12T19:25:49+00:00